27.04.2020 Поради психолога (Практичний психолог Черненко О.В.)

Чим корисні настільні ігри?

 

Ігри виступають на противагу комп’ютеру, телефону, планшету та всім іншим медійним речам, які останнім часом все більше привертають увагу дітей.

Таке проведення часу подібне спорту — той же азарт, дух суперництва, прагнення до перемоги і чітко визначені правила гри. Активний учасник, справедливий суддя — дитина зможе приміряти на себе будь-яку роль. Більше того, для їх проведення не потрібно багато місця. Тому, можна не переживати, куди піти пограти в настільні ігри, оскільки це можна робити де завгодно, за будь-яких погодних умов, із друзями, родиною, однокласниками тощо.

Крім того, граючи разом із дитиною, ви будете підтримувати з нею психологічний контакт. Вона буде відчувати вашу опору і готовність допомогти в досягненні цілей, що так важливо в процесі розвитку дитини. Чим корисні настільні ігри дізналися, тепер давайте розберемося, які конкретно навички вони розвивають у дитини.

Які навички розвивають настільні ігри?

  1. Увага і посидючість. Ці навички дуже знадобляться дитині в шкільному віці, особливо в перші роки. Якщо з перших років грати з дитиною в «настільні ігри», то до 4 років вона зможе бути зосередженою на грі (як і на будь-якому іншому занятті) близько 25 хвилин.
  2. Особистісні та соціальні навички – прагнення до мети, уміння правильно висловити свою точку зору, продумувати ходи наперед, працювати в команді, передбачати поведінку суперників, бажання перемагати, а також міркувати про те, як домогтися бажаного результату і вчитися на власному досвіді. В процесі гри дитина навчиться гідно приймати як перемогу, так і поразку.
  3. Фізичні здібності, швидкість реакції, спритність, логіку, пам’ять, фантазію, уяву та інші (в залежності від різновиду гри).
  4. Стратегічне мислення. Всі ми помічали, що найкраще розібратися в якій-небудь темі – спробувати в доступній формі пояснити її комусь. Американськими вчені довели, що розумові операції найкраще відбуваються в голові дитини (втім, як і дорослого) тоді, коли вони пояснюють свій механізм дії. Тут дуже важливим є правильний підхід батьків – під час гри потрібно задавати дитині якомога більше навідних запитань типу «а чому ти зробив саме так?». Відповідаючи на питання, дитина буде аналізувати і розбиратися в причинно-наслідкових зв’язках.

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *