Фізичний розвиток дитини, її особливості та вплив на різних етапах життя дитини

Під фізичним розвитком мається на увазі комплекс заходів, які спрямовані на підвищення загальної реактивності організму дитини, а також на стимуляцію його здібностей до фізичної праці. Підвищення рівня фізичних показників організму дитини і дорослого є основною метою, яка досягається багатьма способами, методиками, запропонованими світовими фахівцями.

Фізичний розвиток дітей - це комплекс багатоетапних заходів, які проводяться в різних установах. Після народження діти не виявляють вираженої фізичної активності, тому як природою запрограмовано, що вони лише набирають вагу, розвиваються системи органів, які не повністю завершили свій цикл в утробі. М`язова активність в даному віковому проміжку надзвичайно низька, а нейром`язові синапси, а також мотонейрони, не можуть працювати систематизовано, дозволяючи реалізовувати складні рухові акти. Розвиток отримують тільки самі найпростіші рефлекси, спрямовані на задоволення голоду: смоктальний рефлекс, рефлекс орального автоматизму та ін.



У віці від 0,5 року до 1 року дитина гіперактивна, так як вищевказані системи починають працювати злагоджено. Саме зараз доцільно говорити про таке поняття, як фізичний розвиток дітей. І в основному, якщо не існує вроджених патологій м`язової або нервової тканини, діти розвиваються під контролем батьків. Їх завданням є створення такої обстановки, щоб дитина робила практично все, що пов`язане з рухом, але не мав можливості поранитися або отримати травму. У цей період його бажання рухатися і досліджувати навколишнє оточення настільки велике, що воно стає домінуючим над інстинктом самозбереження. Така ситуація простежується до моменту відправки в садок.



Фізичний розвиток дитини в даних закладах, здавалося б, направлено на прояв всіх його м`язових якостей, що повинно сприятливо позначатися на здоров`ї. Однак насправді в дитячих садах їх вчать спокою: діти не проводять багато часу за рухливими іграми, а займаються колективним вивченням різних явищ. Спрямованість на розвиток інтелекту стає пріоритетною, хоча не завжди правильною, так як, відповідно до вимог ВООЗ, навіть прогулянки і рухливі ігри за кількістю, регламентованому Міністерством Освіти, недостатні для розвитку дитини.

У школі також аналогічна ситуація. Через те, що викладачі не бажають відчувати безліч проблем, а також через вплив пріоритету інтелектуального розвитку, обумовлюється просиджування дітей за навчальними партами. Гіподинамія, що виникає в даному випадку, небажана, особливо для початкової школи. У медичному середовищі фізичний розвиток варто приоритетнее інтелектуального, одночасно будучи допоміжним способом розвитку розумових якостей.

У даному аспекті дуже багато значить розвиток дрібної моторики у дітей. Дослідженнями доведено, що робота пальцями рук, що досягається за рахунок функціонування чорної субстанції середнього мозку, має вирішальне значення в розвитку артикуляції, тобто акту розмовної мови. Дане структурне утворення виконує всі ці функції, а значить, їх розвиток, навіть відокремлений, побічно підвищує рівень і ступінь диференціації інший здібності людини. З цього випливає важливий з практичної точки зору момент: з малого віку, коли розвиток розмовної мови має труднощі, його стимулювання може бути досягнуто за рахунок виконання дрібних рухових актів пальцями рук. Розвиток фізичних якостей дитини формує множинні нервові зв`язки з центрами підкірки і кори. Їх кількість прямо пропорційно рівню інтелекту, тому розвиток також має бути комплексним. З цього варто зробити логічний висновок, що думка вихователів і викладачів, особливо щодо дітей малого віку, помилково, так як вони розвивають інтелект дитини тільки за рахунок розумової праці, ігноруючи фізичний розвиток на своїх дисциплінах. При цьому комплексний підхід, що включає ці два аспекти, допомагає зберегти здоров`я, не обмежуючись пріоритетами лише щодо розвитку інтелекту.




» » Фізичний розвиток дитини, її особливості та вплив на різних етапах життя дитини